Köszönjük Reblog, mindent nagyon köszönünk, de most elbúcsúznunk. Köszönjük a lehetőséget, hogy megjelenhettünk a felületeden! Nagyon sok lehetőséget adtál a kis szerkesztőségünknek, és azt, hogy hálásak vagyunk ezért, nagyon komolyan gondoljuk.

2011-ben, egy évvel a Postr blogmotor beindulása után kezdtük el cikkeinket publikálni az Origo blogos felületén, és nem bántuk meg, hogy ezt választottuk. A legjobb cikkeink sorra jelentek meg az Origo címlapján lévő blogketrecben, a középiskolás szerzőinket nagyon lelkesítette az az olvasottság, ami ezzel járt. Tanár szerkesztőként pedig annak örültem, hogy lehetett beszélni a diákokkal arról a felelősségről, ami ezzel az olvasottsággal jár – és nem csak teoretikusan került elő a sajtóetika, a sajtójog, a bulvárosodás... stb. témája, hanem éles szituációban. Úgy ismerkedhettek az újságírás szakmájával a gyerekek, hogy rögtön igazi újságírónak érezhették magukat, és hát azok is voltak.

Baranyai István

Az első megjelent cikkünk az Origón, 2011-ben

601 cikket publikáltunk 7 év alatt, ebből 258 cikket ki is raktatok az Origo címlapjára, ami ezen cikkek szerzőinek 630 ezer olvasót hozott (csak azokat számolva, akik az Origóról kattintottak a Szubjektív cikkeire – nagyon pontosan vezettem a statisztikákat). Ez már egy komoly múlt, egy komoly történet, nem is csoda, hogy hatalmas dilemmát okozott az, amikor elkezdtünk gondolkodni a váltáson. Persze, nem feltétlenül kell érzelmi kérdést csinálni egy szolgáltatóváltásból, ez elég nevetséges is volna, de azért elég sok olyan dolog kötött minket a Rebloghoz, hogy ez mégse legyen olyan egyszerű kérdés. Leginkább az kötött minket ide, hogy úgy tűnt, kedveltetek minket, szerettétek a munkáinkat, a diákok írásait. Az utóbbi években már szinte minden cikkünket kiválogattátok az Origo címlapjára, és csak reméljük, hogy nem azért, mert nem volt elég nagy a választék, hanem azért, mert ezek a gyerekek azért elég jól írtak. Három éve díjat is kaptunk tőletek, az egyik hónapban a miénk lett a legjobb közéleti blog.

Baranyai István

2014

És hogy egyáltalán miért merült fel bennünk már egy ideje a távozás gondolata? Ezt talán nem is kell nagyon megmagyarázni, annyi talán elég lesz, hogy az a felület, ahol a cikkeink megjelentek, 2017 óta igazából már nem nagyon nevezhető hírportálnak. Ezen a felületen nem lesz hiteles az, amit mi gondolunk a világról, a környezetünkről, embertársainkról. Nem egyfajta politikai nézet vagy valamilyen ideológia az, amivel nem tudunk közösséget vállalni (ez ugyanis leginkább indifferens egy diákszerkesztőség esetében), hanem a stílus, a hangnem és az újságírói etika alacsony szintje. Azt azért hozzá kell tenni, hogy nálatok, a Reblog „rovatnál”, bár nem igazi tartalomgyártóként üzemeltek (de mégiscsak szerkesztési feladatokat láttok el), nyomát se lehetett látni a fentieknek. Korrektül végeztétek és végzitek a cikkek szemlézését, még a legnagyobb „migránskampányok” idején se estetek olyan túlzásokba, mint a blogszemle feletti területeken. Igaz, a mi ízlésünkhöz képest kicsit túlságosan „bulvárosan” válogattok és szerkesztitek a címeket, az ajánlókat... de ez még nem vezetett volna búcsúhoz.

Baranyai István

2015

2019-re tehát elköltözünk, igen, a konkurenciához, de nem haraggal és keserűséggel gondolunk vissza a Reblog egészére, hanem – ahogy azt korábban is írtam – hálával és köszönettel.

Köszönjük nektek, a Postr és a Reblog összes volt és jelenlegi szerkesztőjének, hogy itt lehettünk.

A blogunk új felülete itt található: subject.blog.hu

Baranyai István

Válasz is érkezett:

Kedves szerkesztőség!


Megértjük, elfogadjuk a szempontjaitokat a költözéssel kapcsolatban, nem tudunk ezekkel vitatkozni. Örülünk, hogy itt voltatok, és köszönjük, hogy írásaitokkal éveken át színesítettétek a postr/reblog palettáját. Hiszünk abban, hogy érzékeny és fontos posztjaitok az új helyen is megtalálják az olvasókat. Drukkolunk nektek, hajrá!

üdv,

a reblog stáb