Megaupload, 4shared, FileServe – csak néhány a legismertebb fájlmegosztók közül, melyek a filmgyárosok és zenekiadók bögyében vannak. A helyzet ugyanis az, hogy a MPAA – az amerikai filmeseket összefogó szervezet – megelégelte, hogy mindenki kedvére tölti le a zenéket és a filmeket. Így némi lobbival sikerült két törvényt bedobni az amerikai szenátus elé, a SOPA és a PIPA nevű alkotásokat.

A SOPA (Állítsuk meg az Online Kalózkodást Törvény) és a PIPA (A Szellemi Tulajdon Védelméért Törvény) törvénytervezete nagyon felborzolta a kedélyeket. Azt sejthetjük, hogy az internetes közösség nagyon érzékeny az internet szabályozására (ezt itthon is láthattuk a médiatörvény kapcsán), és ez a törvény lényegében zöld utat adott volna a közösségi oldalak ellehetetlenítésére. Jellegzetes példával szemléltetve: hogyha a kedvenc zenéjét valaki bevágja a videója alá, és azt felteszi Facebookra, azért lecsaphatják az egész Facebookot, ha életbe lépett volna a két törvény.

A reakció: a Google petíciózásba kezdett a SOPA ellen (7 millióan írták alá, ami nem semmi), a Wikipédia elsötétült fél napra, az egész internetes közösség fellázadt, feléledt az Anonymous hackercsoport, és túlterheléses támadásokkal megbénították a legnagyobb filmes és zenés szervezetek oldalait, a későbbi állami akciók után pedig a CBS oldalát egyszerűen letörölték.

Az eredmény: január húszig mindenki visszalépett, Obama pedig nyilvános beszédben állt ki a törvény ellen. Ennek ellenére az FBI rájött, hogy más törvényeket alkalmazva játszva lecsaphatják az internet összes fájlmegosztóját, így eltűnt a Megaupload, a Megavideo, aztán több más fájlmegosztó is.

A történetnek azonban nincs vége. Az Anonymous akcióinak még mindig nincs vége, ráadásul az incidens az MPAA és az Obama közti kapcsolat végét is jelentheti, pedig az MPAA Obama választási kampányának egyik legnagyobb támogatója volt, így egy nagy támogatót veszíthet el az amerikai elnök.

Mi pedig főleg időt veszítünk, nekem négyszer annyi ideig tart megtalálni valamit. Illik időmilliomosnak lenni mostanság.

Halpern Bence Márk (AKG, 11. évf.)