Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A diákcsapat, amelyik Magyarországot képviselte Londonban

Az idei országos Junior Achievement / Young Enterprise versenyen az AKG-s The Wilsons diákvállalkozás kapta meg az esélyt, hogy megmutathassa magát Londonban, ahol a Company of the Year európai versenyét rendezték 35 ország diákvállalkozásainak részvételével. A megmérettetésre az egész csapat hihetetlen erőfeszítéssel készült, mivel az új kollekció elkészítése és a rasszizmus elleni kampány kidolgozása nem volt egyszerű. A kiutazást 2-3 hetes folyamatos munka előzte meg, ami már önmagában is egy emberpróbáló feladat volt. A 16 fős magyar delegáció teljes lelkesedéssel és erőbedobással szerepelt a versenyen.

Az 5 fős prezentáló csapat

A társaság 17-én reggel 5-kor találkozott a budapesti repülőtéren, ahol még kissé fáradtan, de várakozásokkal teli indultunk útnak. Miután megérkeztünk a Wembley parkba és becsekkoltunk a Hotel Hiltonba, az első és legfontosabb feladatunk a stand felépítése volt (a verseny elemeiről lásd a keretes anyagot alul).


A magyar stand építése


Az elkészült stand

Akadtak problémák, de a végén minden a helyére került. Már itt lehetett érzékelni, hogy a verseny nem amolyan „rivalizálós” lesz, hanem inkább a „segítsünk a másiknak kihozni magából a legjobbat” fajta. Minden csapat besegített a másiknak, ha kellett, és így mindenki időben elkészült. Miközben a stand épült, az 5 fős prezentáló csapat főpróbát tartott. Ezek után az összes csapatot elvitték a London Eye-hoz, ahonnan megcsodálhattuk Londont a magasból. Miután az összes csapat leért, a Londoni Film Múzeumba mentünk, ott vettünk rész egy állófogadáson. A delegációk itt tudtak összeismerkedni és beszélgetni egy keveset. A programnak itt tízkor lett vége, hogy a csapatok tudjanak pihenni és fel tudjanak készülni a másnapi megmérettetésekre.

A csütörtöki nap mindenkinek nagyon korán kezdődött, mivel 5-re már a helyszínen kellett lenni, készen és felkészülten, mivel a BBC reggeli, élő adásában szerepeltünk – így sikerült bekerülünk egy 7 milliós nézettségű műsorba. Fél 10 környékén elkezdődött a hivatalos megnyitó, ahol kiosztottak két korábbi díjat és megnyitották az egész rendezvényt.


A BBC felvétele közben


A BBC adásának részlete

Ezután kezdődtek a prezentációk. Mivel ezek két teremben zajlottak párhuzamosan, így sajnos nem lehetett mindet végignézni. Az összes prezentáció igen színvonalasra, humorosra sikerült. Voltak, akik elakadtak az előadásuk közben, de így is visszahozták, ha kellett, impróval.


A magyar csapat bemutatója

A prezentációk után rohantunk vissza a standunkhoz, hogy minden utolsó simítást elvégezzünk, mivel kezdődtek a standinterjúk. A standinterjúk közben mi Mr. Wilsonként jártuk be a standokat, hogy az összes versenyzővel aláírassuk a labdát. A labdára rengeteg jókívánság került. Miután a bírák végigjárták az összes standot, le kellett szedni az asztalokat, hogy az esti program elkezdődhessen.

Este a Wembley stadionban kaptunk idegenvezetést, megnézhettük az öltözőket és kivonulhattunk a pályára, pont úgy, mint a híres focisták. A vacsorát a stadion egyik klubjában fogyasztottuk el, ami után a világ két legjobb labdazsonglőrje szórakoztatott minket.


Wembley

Ronaldo? Özil?

Az estét egy koncert és a tánc zárta, ami után mindenkinek szabad programja volt. Be lehetett menni a városba, vagy akár a szállodában maradt csapatokkal lehetett valami társasági eseményt csinálni.

Az utolsó napra már csak a panelinterjú és a gálaebéd maradt. Ezen a napon történt még a csapatok tagjai közül az Alumni Leadership Award díjazottjainak kiválasztása, ami számunkra egy sikertörténet, mivel Dodó (Nagy Dorottya) is bekerült a válogatott csapatba. A panelinterjú előtt az összes csapat összegyűlt még egy kis megbeszélésre, de ezután szétszéledtek, és a többi csapatnak sok sikert és szerencsét kívántak. Így mindenki felpörögve ment be a zsűri elé. A The Wilsons ötfős képviselete is a legjobbat hozta ki magából, minden kérdésre a legjobb tudásuk szerint válaszoltak.


A teljes delegáció

Izgatott hangulatban kezdődött a gálaebéd, ahol kihirdették az eredményt. Mivel az összes cég kiválóan dolgozott, az összes termék ötletes és hasznos volt, a zsűrinek nem volt könnyű dolga ebben az erős mezőnyben. Az első helyezett az Észtországból jött 3 Little Pigs cég lett, kik a gyerekeket akarták közelebb hozni a tudományhoz. A második a spanyol Sun O’clock lett, a harmadik pedig a német KraGü. Mi sajnos nem nyertünk semmit, de egy hatalmas élménnyel lettünk gazdagabbak. Rengeteg embert megismertünk, és a verseny után Londonban töltött két plusz nap is remek volt. Ez egy olyan esemény volt, amit senki nem felejt el egykönnyen. Remélem, mindenkinek lesz egy ilyen élménye, mint amilyen nekünk volt.

Hefter Estilla (11ny. évf.)
Szalai Sára fényképei

A 11 fős diákcsapatot 3 AKG-s tanácsadó kísérte (Horn Ágnes, Kerényi Krisztina, Sándor Fruzsina), a csapat tagjai pedig:
Fernezelyi Nóra, Hann Flóra, Nagy Dorottya, Szabó Boldizsár, Tari Péter (ők léptek fel a csapat képviseletében),
Hefter Estilla, Karvalits Annamária, Reiser Dániel, Seres Flóra, Szalai Sára, Zádor Tamás
A magyarországi JA-YE Alapítvány képviseletében kísérték a csapatot: Kovács Ildikó, Darázs Dóra

A diákvállalkozások versenyének elemei

Üzleti beszámoló (Company Report): a diákvállalkozás egy éves működésének részletes beszámolóját kell leadni a zsűri részére.

A vállalkozás standjának értékelése (Exhibition Stand): a helyi, nemzeti versenyeken a vállalkozás által dizájnolt és elkészített standokon gyakran valós értékesítés is folyik, itt népszerűsítik és adják el a saját termékeiket, szolgáltatásaikat. A versenyek ezért gyakran vásárokon, üzletközpontokban zajlanak, így az értékelés szempontja lehet a vállalkozás lebonyolított forgalma is. A nemzetközi versenyen a standokon csak a termék bemutatása folyik, nem jellemző az értékesítés. A verseny zsűrije a vásárpiacot végigjárva, a standok képviselőivel standinterjúkat készít.

A prezentáció (Stage Presentation): minden csapat 5 képviselője kap lehetőséget arra, hogy egy 4 perces bemutatót tartson a közönségnek és a zsűrinek. A bemutatón ismertetik a terméket, az egy év alatt elért üzleti eredményeket.

Panelinterjú (Interview With The Panel Of Judges): a csapatok 3-5 fős képviseletével beszélget a zsűri.

A The Wilsons diákvállalkozás terméke

A vállalat használt teniszlabdákból készít különleges, egyedi, vicces tartókat, akasztókat. A tartólabdák személyesítik meg a Wilsons családot. A Wilson név a Számkivetett (Cast Away, 2000, fsz.: Tom Hanks) című film labdaemberkéjére utal, mely egyetlen társa volt a hajótöröttnek. A londoni versenyre a cég egy rasszizmus elleni kampánnyal készült.

https://www.facebook.com/thewilsons.y.e

LIKE - értesülj az új cikkekről!

0 Tovább

No para? Yes para! - A budapesti Parapark

Te mit tennél, ha bezárnának egy alagsori szobába négy másik emberrel? A szobából fura hangok szűrődnek ki, de tudod, hogy már nem menekülhetsz. Itt vagy, be kell menned. A szobába belépve monitorok mutatják, mennyi időd van még hátra. Az idő egyre fogy, az emberek egyre idegesebbek. A cél közös: kijutni. Velem éppen ez történt, és el is mondom, hogyan jutottam ennek az alagsornak a közelébe.

Több mint egy hónapja azon gondolkoztam, hogy milyen programokra lehetne elmenni a belvárosban kisebb társaságokkal. Keresgéltem az interneten, és ráakadtam a Parapark nevű játszóhelyre. A játék lényege: juss ki a szobából, úgy, hogy csak az ott található tárgyakat használhatod. Lépésről lépésre kell haladnod, minden tárgynak van valami szerepe. A legkisebb jel, a legsemmitmondóbb dolog is fontos, idővel minden elnyeri az értelmét. Ha valamire nem jövünk rá azonnal, akkor azzal nagy időveszteséget szerezhetünk, és itt bizony az a kijutásunkat veszélyezteti. A tevékenységünket egy koordinátor figyeli, és ha végképp el vagyunk akadva, segít nekünk a walkie-talkie-n vagy azokon a monitorokon keresztül, amik a hátralévő időnket mutatják (összesen 60 perc áll rendelkezésünkre). Mivel ez a játék megköveteli a csapatmunkát, az összehangolt munkát, így olyan csapatot ajánlok erre a játékra, akik már ismerik egymást, tudnak hallgatni egymásra és van hangerejük. A szervezők úgy gondolták, túl egyszerű lenne, ha a feladatokat normál hangerővel, csendesen meg lehetne beszélni, így megkeresték „a világ legidegesítőbb hangjai” toplistát, és csináltak belőle egy mixet számunkra, megspékelve egy riasztóval, ami bizonyos helyzetekben megszólal. Maga a Parapark is egy eldugott helyen van, így a megtalálását is sorolhatjuk a feladatok közé, de mikor megtaláljuk, sokáig emlékezni fogunk rá – a Vajdahunyad utcai Gondozó Kert nagyon jó helyszínválasztás volt a játéknak. A futam előtt érdemes beülni ebbe a romkocsmába, mert így könnyebb ráhangolódni, felkészülni arra, ami a vaskapu mögött vár minket. Jelenleg kétfajta pályára foglalhatunk Budapesten időpontot (amit érdemes megtenni 2-3 héttel előre, mert nagyon gyorsan betelnek a helyek), a Postaládákra és a Poszterre, de hamarosan nyílik a Tetthely 95 is (már tesztelés alatt van). Több nagyobb magyarországi városban is ott vannak, sőt, még Barcelonában is van pályájuk. Mindenképpen érdemes elmenni, mert benne ragadsz, akkor is, ha kijutsz.

Hefter Estilla (AKG, 10. évf.)

Parapark Budapest
1081 Budapest, Vajdahunyad utca 4.
www.parapark.hu
14 éven felülieknek

LIKE - értesülj az új cikkekről!

0 Tovább


Az AKG Szubjektív Magazinjának cikkei


Kapcsolat:
szubjektiv.diaklap-at-gmail.com


2018-ban, az Országos Ifjúsági Sajtófesztiválon a Szubjektív Az év online diákmédiuma második helyezést kapta. Az ország második legjobb diákújságírói is szerkesztőségünk tagjai lettek, valamint Az év diákvideósai kategóriában is második lett a szerkesztőség.

2017-ben, az Országos Ifjúsági Sajtófesztiválon a Szubjektív Az év online diákmédiuma fődíját kapta. Az ország első és második legjobb diákújságírója is szerkesztőségünk tagja lett.

2016-ban, az Országos Ifjúsági Sajtófesztiválon a Szubjektív Az év online diákmédiuma fődíját kapta középiskolás kategóriában

2016-ban a Szubjektív lett a Reblog Maraton győztese Közélet kategóriában

2015-ben, az Országos Ifjúsági Sajtófesztiválon a blogunk és 5 szerkesztőségi tagunk is díjazott lett.




látogató számláló

Utolsó kommentek